Świercz Aneta

Mam na imię Aneta. Jestem osobą całkowicie niewidomą ze średnią wadą słuchu. Mimo to w styczniu tego roku uzyskałam tytuł doktora nauk technicznych w dziedzinie informatyki na Politechnice Warszawskiej. Zaraz po tym zostałam przyjęta do pracy przy interdyscyplinarnym projekcie badawczym „W dialogu”.
Kiedy idę sama z białą laską przez Warszawę, rozpoznaję kierunki na wyczucie. Ciągłe wpadanie na zaparkowane samochody na chodnikach (każdy pod innym kątem) powoduje, że tracę orientację. Niezwykle ważne w tym momencie staje się dla mnie bardzo precyzyjne określenie źródła dźwięku. Jednoznaczne zlokalizowanie ulicy pozwala mi odzyskać orientację w terenie. Na podstawie słuchu oceniam odległość. Mieszkam sama, tylko dźwięk może mnie poinformować, że w mieszkaniu dzieje się coś niebezpiecznego, zatem potrzebuję mieć możliwość wychwycenia nawet cichych sygnałów. Niewidzę, gdy nalewam wrzątek. Potrzebuję słyszeć, czy woda z czajnika trafia do szklanki, czy obok - to jest inny dźwięk. Wymieniłam tylko kilka przykładowych sytuacji, w których słuch jest niezbędny dla osoby niewidomej. Takie informacje przy mojej wadzie słuchu, mogę uzyskać wyłącznie dzięki aparatom słuchowym wysokiej klasy. Aparaty umożliwiają mi również komunikowanie się z innymi ludźmi.
Aparaty słuchowe, których obecnie używam, mają już dziewięć lat, a zalecane jest wymienianie ich co pięć lat. Są już bardzo zużyte. Jeden z nich jest poważnie uszkodzony -żeby działał, jest klejony polo plastrem. Konieczna jest więc jak najszybsza wymiana ich na nowe. Bez aparatów nie będę wstanie funkcjonować samodzielnie i mogę stracić wszystko, na co tak ciężko pracowałam. Nie chcę rezygnować z rozpoczynającej się właśnie kariery zawodowej, z kontaktu z ludźmi, zpostawy służenia społeczeństwu wiedzą i umiejętnościami.
Dlatego też zwracam się z gorącą prośbą o pomoc w sfinansowaniu tego przedsięwzięcia. Koszt nowych aparatów to 30.000 zł (dwa aparaty słuchowe i dodatkowy mikrofon zewnętrzny). Dzięki pomocy przyjaciół udałomi się już zgromadzić kwotę 7.500 zł. Czy może Państwo chcieliby pomóc mi zrobićkolejny krok w stronę tych jakże ważnych dla mnie aparatów?

PROSZĘ O POMOC W CODZIENNYCH ZMAGANIACH

Przekazując 1% podatku lub darowiznę FUNDACJI AVALON z dopiskiem Świercz, 4440 wspierają Państwa moje leczenie.

Z wyrazami wdzięczności i serdecznymi pozdrowieniami,

Aneta Świercz

"W interdyscyplinarnym projekcie „W Dialogu” Aneta Świercz, doktor nauk technicznych, była zatrudniona w zespole IT jako ekspertka odpowiedzialna za określenie barier dostępności wytworzonego przez nas oprogramowania. Podczas realizacji zadań Aneta dała się poznać przede wszystkim jako pracownik kompetentny w swojej dziedzinie. Jako kierownik projektu mogę jednak z dużym przekonaniem napisać, że wyróżniała się ona w zespole ze względu na dociekliwość i zdecydowanie, jak też ze względu na odpowiedzialność za wykonywane prace. Aneta jest osobą dynamiczną i komunikatywną. W jej przypadku stereotyp dotyczący informatyków chętniej pracujących z maszynami niż z ludźmi w żaden sposób nie znajduje potwierdzenia. Co więcej Aneta swoją postawą i działaniem daje dowód na to, że ograniczenia fizyczne nie muszą być przeszkodą w aktywności i skuteczności. Trudno jest mi sobie wyobrazić, żeby kwestie techniczne i materialne mogły stanąć na przeszkodzie dalszemu jej rozwojowi zawodowemu i osobistemu."

dr Anna Przybylska, kierownik projektu „W dialogu”

BEZPŁATNY PROFESJONALNY PROGRAM PIT 2016!

Rozlicz lub skoryguj swój PIT w 3 prostych krokach:

1. Pobierz i zainstaluj lub uruchom program online

2. Wypełnij druki w prostym kreatorze

3. Rozlicz PIT przez Internet lub wydrukuj i wyślij pocztą.

opp1proc

Z GÓRY SERDECZNIE DZIĘKUJĘ :)

epitypobierz

epityuruchom