Stolarski Wojciech

Nasz syn Wojtek urodził się w maju 2009 roku. W badaniu przesiewowym w trzeciej dobie po urodzeniu wykryto, że jest chory na fenyloketonurię. Jest to bardzo rzadka, genetyczna choroba. Objawami nieleczonej choroby są pogłębiające się zaburzenia neurologiczne z napadami padaczkowymi, a także upośledzenie umysłowe i motoryczne. Warunkiem prawidłowego rozwoju jest stosowanie przez całe życie restrykcyjnej diety niskobiałkowej, ważenie wszystkich spożywanych produktów celem określenia poziomu fenyloalaniny i badanie poziomu fenyloalaniny we krwi. Podstawą leczenia jest przyjmowanie 3-4 razy dziennie specjalnego preparatu pozbawionego szkodliwego aminokwasu - fenyloalaniny. Nasz syn nie może jeść ryb, mięsa, nabiału, jaj, makaronów, ryżu - praktycznie większości rzeczy ze sklepowej półki, ze względu na dużą zawartość białka, a także nie może spożywać leków słodzonych aspartamem. Dzięki diecie niskobiałkowej Wojtek rozwija się normalnie, jest wysokim, mądrym i pogodnym dzieckiem. My, jako rodzice mamy nadzieję, że będzie rozwijał się prawidłowo i poza specjalną dietą nie będzie różnił się od rówieśników. Polska, jako jeden z nielicznych krajów w Unii nie ma refundowanej żywności niskobiałkowej. Koszt produktów niskobiałkowych jest kilku- i kilkunastokrotnie większy od kosztów zwykłego jedzenia dla zdrowego człowieka.

POMÓŻ WOJTKOWI W WALCE Z CHOROBĄ

Przekazując 1% swojego podatku lub darowiznę Fundacji Avalon z dopiskiem Stolarski, 1208 wspieracie Państwo naszego synka Wojtka w codziennym funkcjonowaniu oraz dajecie mu szansę by mógł rozwijać się jak inne zdrowe dzieci.

BEZPŁATNY PROFESJONALNY PROGRAM PIT!

Rozlicz lub skoryguj swój PIT w 3 prostych krokach:

1. Pobierz i zainstaluj lub uruchom program online

2. Wypełnij druki w prostym kreatorze

3. Rozlicz PIT przez Internet lub wydrukuj i wyślij pocztą.

opp1proc

Poniżej znajdziecie Państwo najnowszy program do rozliczeń PIT 2017. W rubryce dotyczącej przekazania 1% został wstawiony numer KRS Fundacji AVALON.

Jeśli chcecie Państwo wesprzeć moją osobę, proszę kliknąć w pole cel szczegółowy i wpisać moje nazwisko w polu wyszukiwania lub wybrać je z rozwijanej listy. W prawidłowo wypełnionej deklaracji, w polu "Cel szczegółowy" musi się znaleźć moje nazwisko i numer subkonta.

Z GÓRY SERDECZNIE DZIĘKUJĘ :)

epitypobierz

epityuruchom