Stolarski Wojciech

Nasz syn Wojtek urodził się 13 maja 2009 roku. W badaniu przesiewowym w trzeciej dobie po urodzeniu wykryto, że jest chory na fenyloketonurię. Objawami nieleczonej choroby są pogłębiające się zaburzenia neurologiczne z napadami padaczkowymi, a także upośledzenie umysłowe i motoryczne. Warunkiem prawidłowego rozwoju jest ciągłe stosowanie diety niskobiałkowej, ważenie wszystkich spożywanych produktów celem określenia poziomu fenyloalaniny, badanie poziomu fenyloalaniny we krwi. Podstawą leczenia jest przyjmowanie trzy razy dziennie specjalnego preparatu pozbawionego szkodliwego aminokwasu - fenyloalaniny. Nasz syn nie może jeść ryb, mięsa, nabiału, jaj, makaronów, ryżu - praktycznie większości rzeczy ze sklepowej półki, ze względu na dużą zawartość białka (do 50% białka to fenyloalanina), a także nie może spożywać leków słodzonych aspartamem i acesulfamem K. Dzięki restrykcyjnej diecie niskobiałkowej Wojtek rozwija się normalnie, jest dużym, mądrym i pogodnym dzieckiem. My, jako rodzice mamy nadzieję, że będzie rozwijał się prawidłowo i poza specjalną dietą nie będzie różnił się od rówieśników. Polska, jako jeden z nielicznych krajów w Unii nie ma refundowanej żywności niskobiałkowej. Koszt produktów niskobiałkowych jest trzykrotnie większy od zwykłego jedzenia dla zdrowego człowieka.

POMÓŻ WOJTKOWI W WALCE Z CHOROBĄ

Przekazując 1% swojego podatku lub darowiznę Fundacji Avalon z dopiskiem Stolarski, 1208 wspieracie Państwo naszego synka Wojtka, by mógł rozwijać się jak inne zdrowe dzieci.

BEZPŁATNY PROFESJONALNY PROGRAM PIT 2016!

Rozlicz lub skoryguj swój PIT w 3 prostych krokach:

1. Pobierz i zainstaluj lub uruchom program online

2. Wypełnij druki w prostym kreatorze

3. Rozlicz PIT przez Internet lub wydrukuj i wyślij pocztą.

opp1proc

Z GÓRY SERDECZNIE DZIĘKUJĘ :)

epitypobierz

epityuruchom