Stanczewski Mikołaj

Mikołaj urodził się w czerwcu 2008 roku. Od pierwszych dni był dzieckiem bardzo cichym, spokojnym.Siedzieć samodzielnie zaczął, mając około 9 miesięcy, chodzić zaś około 15 miesięcy. Ponadto na dalszych etapach rozwojowych - rozwoju fizycznego i rozwoju mowy również odbiegał od rówieśników i niepokoił rodziców. Po szeregu badań specjalistycznych okazało się, że Mikołaj ma subkliniczną niedoczynność tarczycy, padaczkę miokloniczną z wyłączeniami świadomości, znaczne osłabienie aparatu więzadłowego, obniżone napięcie mięśniowe i zaburzenie mineralizacji kości (znaczny niedobór witaminy D3). Wszystkie z powyższych dolegliwości wymagają środków farmakologicznych. Doktor foniatra stwierdziła dyslalię wieloraką, a psycholog wraz z psychiatrą zdiagnozowały całościowe zaburzenia rozwoju - Zespół Aspergera. Intelektualnie synek jest w normie o nieznacznie obniżonej sprawności, jednakże duży niepokój budzi sfera emocjonalna i dojrzałość społeczna adekwatna do wieku. Latem ubiegłego roku, lekarz rehabilitacji/wad postawy stwierdziła pogorszenie postawy dziecka i stwierdziła niepełnosprawność ruchową, co w efekcie zmieniło klasyfikację niepełnosprawności na sprzężoną. Do dalszego pomyślnego rozwoju Mikołajka konieczna jest pomoc specjalistów i terapeutów, logopedy, rehabilitantów i regularne a także pilne wizyty u lekarzy specjalistów, niejednokrotnie poza NFZ ze względu na bardzo długie terminy oczekiwania. Ponadto suplementy diety i witaminy a także odpowiednie pomoce edukacyjne w znacznym stopniu przyczynią się do wspomagania dalszego, optymalnego rozwoju naszego synka.

POMÓŻ MIKOŁAJOWI W WALCE Z CHOROBĄ

Przekazując 1% podatku lub darowiznę Fundacji AVALON z dopiskiem Stanczewski, 5317 pomagacie Mikołajowi Państwo w walce z chorobą.

BEZPŁATNY PROFESJONALNY PROGRAM PIT 2016!

Rozlicz lub skoryguj swój PIT w 3 prostych krokach:

1. Pobierz i zainstaluj lub uruchom program online

2. Wypełnij druki w prostym kreatorze

3. Rozlicz PIT przez Internet lub wydrukuj i wyślij pocztą.

opp1proc

Z GÓRY SERDECZNIE DZIĘKUJĘ :)

epitypobierz

epityuruchom