Sawicki Oliwier

Oliwier urodził się jako wcześniak w 30 tyg. ciąży, z przepukliną oponowo-rdzeniową (rozszczep kręgosłupa) i wodogłowiem. Już w pierwszych godzinach życia przeszedł operację ratującą życie – zamknięcie przepukliny. Zanim skończył rok, był operowany 7-krotnie. W tym czasie m.in. wszczepiono mu zastawkę oponowo-przedsionkową (układ, który odprowadza nadmiarowy płyn z głowy do krwiobiegu), założono ileostomię (plastikowy worek do wypróżnień) – było to konieczne na skutek perforacji przewodu pokarmowego oraz wymieniano mu zastawkę. Po ukończeniu 1 roku życia Oliwier miał jeszcze raz wymienianą zastawkę, przeszedł też 2 operacje mające na celu zamknięcie ileostomii, dzięki którym może funkcjonować bez worka przyklejonego do brzucha. Mimo trudności, Oliwier dobrze rokuje i ma szansę na samodzielne życie. Obecnie ma 5 lat. W roku 2014 przeszedł niebezpieczną operację neurochirurgiczną – odkotwiczono mu stożek rdzenia kręgowego – końcówka rdzenia kręgowego przykleiła się do blizny, pozostałości po wcześniejszej operacji, wewnątrz kanału kręgowego. Wraz ze wzrostem Oliwiera, ta końcówka rdzenia zaczęła napinać się jak struna, przez co bardzo skrzywił się kręgosłup, a wcześniejsze problemy z pęcherzem moczowym nasiliły się. Operacja zakończyła się ogromnym sukcesem – skolioza cofnęła się z 18 do zaledwie 4 stopni! Jednak sama operacja, bez ciągłej rehabilitacji, niewiele by dała. Oliwier jest intensywnie rehabilitowany 5-6 razy w tygodniu.
Przez 2 lata Oliwier chodził po ponad 6 godzin dziennie o kulach, w sztywnych i ciężkich metalowo-plastikowych aparatach, obejmujących większość jego ciała – od stóp do pach (hkafo). Dzięki operacji neurochirurgicznej i intensywnej rehabilitacji Oliwier zrobił ogromne postępy. Obecnie nadal chodzi o kulach, ale już tylko w lekkim elastycznym gorsecie materiałowym, na brzuch i klatkę piersiową (sznurówka ze stalkami) i sztywnych plastikowych ortezach do kolan (łuski grafo). Na skutek porażonego pęcherza moczowego nadal też musi być cewnikowany (codziennie co 3 godziny).
Oliwier nadal wymaga intensywnej rehabilitacji – nie tylko by robić kolejne postępy, ale też po to, by nie zaprzepaścić efektów dotychczasowej z nim pracy. Oliwier psychicznie rozwija się prawidłowo i dzielnie stawia czoło ograniczeniom, będąc pogodnie usposobionym dzieckiem. Ma też szanse na normalne życie – na to, że będzie chodził tylko w obuwiu ortopedycznym i będzie mógł samodzielnie funkcjonować. Dzięki Państwa wsparciu finansowemu będziemy mogli kontynuować Jego intensywną rehabilitację, kupić niezbędny sprzęt ortopedyczny i inne konieczne w tym środki. A także przystosować mieszkanie do Jego potrzeb (mieszkamy na czwartym piętrze i Oliwier wymaga pomocy przy wchodzeniu i schodzeniu, więc pragnieniem naszym jest, aby chociaż w obrębie mieszkania miał możliwość bycia maksymalnie samodzielnym).

Przekazując 1% podatku lub darowiznę Fundacji Avalon (KRS 0000270809) z dopiskiem Sawicki, 5163 wspomagacie nas Państwo w codziennych zmaganiach. Marzena i Maciek Sawiccy
Więcej szczegółów odnośnie naszej historii choroby znajdziecie Państwo na facebook.com/jedenprocencik

BEZPŁATNY PROFESJONALNY PROGRAM PIT!

Rozlicz lub skoryguj swój PIT w 3 prostych krokach:

1. Pobierz i zainstaluj lub uruchom program online

2. Wypełnij druki w prostym kreatorze

3. Rozlicz PIT przez Internet lub wydrukuj i wyślij pocztą.

opp1proc

Poniżej znajdziecie Państwo najnowszy program do rozliczeń PIT 2017. W rubryce dotyczącej przekazania 1% został wstawiony numer KRS Fundacji AVALON.

Jeśli chcecie Państwo wesprzeć moją osobę, proszę kliknąć w pole cel szczegółowy i wpisać moje nazwisko w polu wyszukiwania lub wybrać je z rozwijanej listy. W prawidłowo wypełnionej deklaracji, w polu "Cel szczegółowy" musi się znaleźć moje nazwisko i numer subkonta.

Z GÓRY SERDECZNIE DZIĘKUJĘ :)

epitypobierz

epityuruchom