Sawicki Oliwier

Oliwier urodził się jako wcześniak w 30 tygodniu ciąży z masą urodzeniową 1470g, z przepukliną oponowo - rdzeniową potocznie zwaną rozszczepem kręgosłupa i wodogłowiem. W pierwszej dobie życia przeszedł operację ratującą życie polegającą na zamknięciu przepukliny. W pierwszym roku życia był operowany siedmiokrotnie (m.in. wszczepienie zastawki oponowo-przedsionkowej, perforację przewodu pokarmowego i założenie ileostomii, wymiany zastawek). Mimo trudnego pierwszego roku życia, Oliwier rokuje nieźle. Obecnie ma 4 lata. W ubiegłym roku przeszedł operację neurochirurgiczną polegającą na odkotwiczeniu stożka rdzenia kręgowego. Dzięki intensywnej rehabilitacji chodzi w ortezach grafo, ale w sposób bardzo nieprawidłowy oraz w ortezach Hkafo o kulach. Psychicznie rozwija się prawidłowo. Ma szanse na normalne życie i chodzenie tylko w obuwiu ortopedycznym (90% dzieci z tą wadą jeździ na wózkach inwalidzkich). Na skutek neurogennego pęcherza wymaga codziennego cewnikowania. Nadal pozostaje pod stałą opieką poradni neurologicznej, neurochirurgicznej, ortopedycznej, urologicznej i okulistycznej.  Konieczne są środki na rehabilitację, sprzęt ortopedyczny i środki pomocnicze.

Przekazując 1% podatku lub darowiznę Fundacji Avalon (KRS 0000270809)  z dopiskiem Sawicki, 5163  wspomagacie nas Państwo w codziennych zmaganiach.

Więcej szczegółów odnośnie naszej historii choroby znajdziecie Państwo na facebook.com/jedenprocencik

Dziękujemy. Marzena, Maciej Sawiccy

BEZPŁATNY PROFESJONALNY PROGRAM PIT 2016!

Rozlicz lub skoryguj swój PIT w 3 prostych krokach:

1. Pobierz i zainstaluj lub uruchom program online

2. Wypełnij druki w prostym kreatorze

3. Rozlicz PIT przez Internet lub wydrukuj i wyślij pocztą.

opp1proc

Z GÓRY SERDECZNIE DZIĘKUJĘ :)

epitypobierz

epityuruchom