Sakuta Marcelina

03.12.2004r. o godz. 19.45 na świat przyszła malutka dziewczynka. Mama była bardzo dumna i nie mogła napatrzyć się na maleństwo. Była tak szczęśliwa, że nie zauważyła niepokoju lekarzy. Następnego dnia, gdy zeszła nakarmić Marcelinkę (bo tak dała jej na imię), zdziwiła się, że koło córeczki jest tyle aparatury ratującej życie. Uśmiech zastąpiły łzy, gdy lekarz oznajmił, że dziewczynka ma poważną wadę serca i nie dożyje 3 dni. Matka nie uwierzyła, przecież córeczka dostała 9-10 w skali Apgar. Zdiagnozowano u Marcelinki 10 wad serca. Postanowiono w trzeciej dobie operować maleństwo. Marcelinka pokazała wszystkim swoją wolę życia. Po trzech miesiącach znowu źle się czuła i siniała. Po kontroli zadecydowano o ponownej operacji. Niestety nie przyniosła ona żadnych rezultatów. Będąc pod stałą obserwacją kardiologów zapadła decyzja o następnej operacji. Marcelinka miała rok i dwa miesiące, rozległa operacja zakończyła się wieloma komplikacjami - udarem mózgu, skazą krwotoczną, sepsą, DIC, NEK i reanimacjami, po których mózg małej był uszkodzony w 70%. Przez 3 miesiące walczyła o życie pod respiratorem. Wygrała po raz kolejny ze śmiercią, ale nie z walką o życie. Przez kolejne 9 i pół roku walka trwa bez przerwy. Codziennie po wyjściu ze szpitala ćwiczyła z mamą po 8 godz. dziennie przez 7 dni w tygodniu. W wieku 4 lat Marcelinka zaczęła chodzić, mówić i siedzieć. Ale to nie koniec. W wieku 8 lat, przeżyła rozległy zawał, rok później doszła padaczka a we wrześniu ubiegłego roku choroba genetyczna CHERUBIZM i Śluzak. Mimo tego wszystkiego Marcelinka się nie poddaje, walczy z przeciwnościami losu, chodzi ciągle uśmiechnięta.

KTO POMOŻE NAM SPEŁNIĆ MARZENIE O ŻYCIU?

Przekazując 1% podatku lub darowiznę Fundacji Avalon z dopiskiem Sakuta, 4392, wspieracie Państwo Marcelinkę w jej codziennych zmaganiach.

BEZPŁATNY PROFESJONALNY PROGRAM PIT 2016!

Rozlicz lub skoryguj swój PIT w 3 prostych krokach:

1. Pobierz i zainstaluj lub uruchom program online

2. Wypełnij druki w prostym kreatorze

3. Rozlicz PIT przez Internet lub wydrukuj i wyślij pocztą.

opp1proc

Z GÓRY SERDECZNIE DZIĘKUJĘ :)

epitypobierz

epityuruchom