Pałka Marek

Nazywam się Marek Pałka, mam 51 lat. Zesztywniające Zapalenie Stawów Kręgosłupa to choroba, z którą walczę od matury. Schorzenie to jest przewlekłym i postępującym zapaleniem tkanki łącznej obejmującym stawy kręgosłupa, pierścienie włókniste, więzadła kręgosłupa, a w moim przypadku także stawy poza kręgosłupem. ZZSK prowadzi nieuchronnie do usztywnienia stawów, niewydolności ruchowej i w efekcie do poważnego inwalidztwa. W przebiegu mojej choroby czynnikiem dodatkowym jest silny, nieustający ból. Jestem pod opieką Poradni Leczenia Bólu oraz Opieki Paliatywnej. Mam za sobą terapię lekami morfinowymi, którą za względu na działania uboczne musiałem przerwać.
Leczenie ZZSK obejmuje farmakologię, przeciwbólową i przeciwzapalną fizykoterapię oraz kinezyterapię. Wszystko to ma na celu max. opóźnienie procesu zesztywnienia i zachowanie samoobsługi oraz lokomocji chorego. Po wielu latach starań udało mi się urządzić przydomową salkę rehabilitacyjną. Chciałbym ją wyposażyć w niezbędny do pełnej rehabilitacji sprzęt. Niestety ZZSK  nie jest w wykazie chorób przewlekłych. Duża gama leków, sprzętu i zabiegów nie jest refundowana. W wyniku wieloletniego zażywania silnych środków farmakologicznych ujawniła się także posterydowa cukrzyca oraz choroba tarczycy. ZZSK atakuje również zastawkę aortalną, którą  miałem już operowaną w młodym wieku.
Każda wpłata z Państwa strony pomoże mi zebrać środki na pokrycie  kosztów związanych z codzienną walką z chorobą, na rehabilitację, zakup leków, elektrycznego wózka inwalidzkiego oraz adaptację mieszkania ułatwiającą poruszanie się i w miarę samodzielne funkcjonowanie. W chwili obecnej poruszam się już na wózku, ale wciąż umiem jeszcze przejść o kulach parę kroków i mam nadzieje, że tych kroków dzięki Państwa wsparciu nie będzie ubywać.
Serdecznie proszę o wsparcie w formie darowizny lub przekazania 1% podatkuFundacji Avalon z dopiskiem Marek PAŁKA,1547. Państwa pomoc pomoże mi w zmaganiach z chorobą i w życiu codziennym, za co z głębi serca dziękuję.

BEZPŁATNY PROFESJONALNY PROGRAM PIT 2016!

Rozlicz lub skoryguj swój PIT w 3 prostych krokach:

1. Pobierz i zainstaluj lub uruchom program online

2. Wypełnij druki w prostym kreatorze

3. Rozlicz PIT przez Internet lub wydrukuj i wyślij pocztą.

opp1proc

Z GÓRY SERDECZNIE DZIĘKUJĘ :)

epitypobierz

epityuruchom