Korejba Amelia

Niespełna 10-letnia Amelka i 7-letnia Wiktoria to kochające się siostry, które dzielą okrutny los. Cierpią na mukowiscydozę. Jest to nieuleczalna choroba genetyczna, polegająca na zaleganiu gęstego śluzu w narządach, co stopniowo wyniszcza cały organizm. Zaczyna się od przewlekłych zapaleń płuc, niedrożności jelit, braku tolerancji pokarmów, a kończy na tym, że trzeba walczyć o każdy oddech… Czas działa na niekorzyść dziewczynek. Teraz ich organizmy są jeszcze młode i silne, a choroby praktycznie nie widać, ale dramatycznego procesu nie da się już zatrzymać. Leczenie które tylko spowalnia chorobę jest naprawdę bardzo kosztowne. Rokowania lekarzy nie pozostawiają złudzeń – najlepszy scenariusz to taki, że siostry dożyją 30-stki… A średnia długość życia osób z mukowiscydozą wynosi 20 lat. Kiedy Amelka była jeszcze w brzuchu mamy, wykryto u niej zrost jelita i pojawiło się podejrzenie, że dziewczynka przyjdzie na świat z mukowiscydozą. Niestety niepokojące przypuszczenia się potwierdziły. Amelia urodziła się chora, a ponadto musiała niezwłocznie przejść operację wycięcia fragmentu jelita i odtworzenia przewodu pokarmowego. Kiedy najgorsze okazało się, że na świat przyjdzie drugie dziecko. W  wieku trzech miesięcy Wiktoria przeszła bardzo ciężkie zapalenie płuc i to wtedy lęki stały się rzeczywistością. Po raz drugi usłyszeliśmy wyrok. Codzienność naszej rodziny to: drenaże, inhalacje, turnusy rehabilitacyjne, pobyty w szpitalu, leki, diety. Do tego ogrom stresu, lęku, ograniczeń i wyrzeczeń. Wszystko to razy dwa. Nie chcemy, aby choroba zabrała im całą radość życia. Jednak koszty leczenia i rehabilitacji dwojga niepełnosprawnych dzieci przekraczają nasze realne możliwości. Dlatego apelujemy do waszych dobrych serduszek o wsparcie. Dziewczynki łączy nie tylko mukowiscydoza, lecz także silna więź emocjonalna oraz jedno wielkie, marzenie. Siostry jakiś czas temu zakochały się w koniach i niczego innego nie pragną, jak nauczyć się na nich jeździć. Jazda konna to dla nich nie tylko niesamowita frajda, ale i lekarstwo. Ruch pomaga „odśluzować” organizm, pogłębić oddech i rozluźnić ciało. Kontakt z koniem ma prawdziwie terapeutyczne właściwości, a efekty takich zajęć są zadziwiające. Kiedy są z końmi, kiedy nawiązują z nimi magiczną relację, na chwilę całkowicie zapominają o swojej śmiertelnej chorobie.

PROSIMY O WASZE WSPARCIE POMÓŻCIE NAM NORMALNIE ŻYĆ

Przekazując 1% podatku lub darowiznę Fundacji Avalon z dopiskiem Korejba, 2843 dajecie nam Państwo szansę na odpowiednie leczenie i polepszenie jakości życia naszych dzieci, za co serdecznie z góry dziękujemy!

BEZPŁATNY PROFESJONALNY PROGRAM PIT!

Rozlicz lub skoryguj swój PIT w 3 prostych krokach:

1. Pobierz i zainstaluj lub uruchom program online

2. Wypełnij druki w prostym kreatorze

3. Rozlicz PIT przez Internet lub wydrukuj i wyślij pocztą.

opp1proc

Poniżej znajdziecie Państwo najnowszy program do rozliczeń PIT 2017. W rubryce dotyczącej przekazania 1% został wstawiony numer KRS Fundacji AVALON.

Jeśli chcecie Państwo wesprzeć moją osobę, proszę kliknąć w pole cel szczegółowy i wpisać moje nazwisko w polu wyszukiwania lub wybrać je z rozwijanej listy. W prawidłowo wypełnionej deklaracji, w polu "Cel szczegółowy" musi się znaleźć moje nazwisko i numer subkonta.

Z GÓRY SERDECZNIE DZIĘKUJĘ :)

epitypobierz

epityuruchom