Gwóźdź Jan

Nazywam się Jan Gwóźdź. Mam 60 lat. Od dzieciństwa choruję na postępujący zanik mięśni. Ta choroba sprawiła, że jestem niepełnosprawny i od 19 roku życia poruszam się wyłącznie na wózku o napędzie elektrycznym. Mam całkowity niedowład czterech kończyn, jedynie prawa dłoń jest na tyle sprawna, że potrafię obsługiwać urządzenie do sterowania wózkiem i pilot TV. Potrzebuję całodobowej opieki osoby drugiej przy ubieraniu, sadzaniu na wózek, toalecie, karmieniu itp. Takiej opieki udziela mi rodzina, korzystam również z płatnych usług opiekuńczych. Jestem pod nadzorem lekarzy i rehabilitantów, aby poprawiać sprawność krążeniową i sprawność manualną rąk, jednak każde leczenie wraz z wydatkami na leki jest bardzo kosztowne. Utrzymuję się z rodzinnej renty pobieranej z ZUSu. Po opłaceniu rachunków, na pozostałe potrzeby życiowe niewiele mi już zostaje. W grudniu ub. roku otrzymałem dofinansowanie z PFRONu na zakup nowego wózka o napędzie elektrycznym, którego koszt wyniósł około 27.000 zł. PFRON udzielił mi maksymalnego dofinansowania w kwocie 12.600 zł, pozostałą kwotę musiałem pokryć sam. Zadłużyłem się wśród rodziny i znajomych, ponieważ taki wózek to dla mnie jedyna radość i konieczność życiowa, aby choć troszkę być samodzielnym, wyjść z domu na spacer czy załatwić różne sprawy. W związku z powyższym jest mi wyjątkowo ciężko zmagać się z trudnościami dnia codziennego, dlatego też proszę ludzi wrażliwych i dobrej woli o pomoc.

POMÓŻ MI W WALCE Z CHOROBĄ

Przekazując 1% podatku lub darowiznę Fundacji AVALON z dopiskiem Gwóźdź, 1414 pomagacie mi Państwo zrealizować moje marzenia o chociaż częściowym powrocie do zdrowia oraz wspieracie mnie w moich codziennych trudach życiowych. Serdecznie dziękuję za każdą wpłatę.

BEZPŁATNY PROFESJONALNY PROGRAM PIT 2016!

Rozlicz lub skoryguj swój PIT w 3 prostych krokach:

1. Pobierz i zainstaluj lub uruchom program online

2. Wypełnij druki w prostym kreatorze

3. Rozlicz PIT przez Internet lub wydrukuj i wyślij pocztą.

opp1proc

Z GÓRY SERDECZNIE DZIĘKUJĘ :)

epitypobierz

epityuruchom