Grzyb Sylwester

Nazywam się Sylwester Grzyb. W 2013 roku przeszedłem rozległy niedokrwienny udar lewej półkuli mózgu. Z powodu złośliwego obrzęku, który wystąpił na skutek udaru, dla ratowania życia, usunięto mi część kości czaszki. Mój stan był bardzo ciężki. Wystąpiło prawostronne porażenie ciała. Nie mogłem się poruszać, mówić, nie rozumiałem najprostszych komunikatów. Wszystkiego uczyłem się od nowa. W 2014 roku w czaszce uzupełniono mi ubytek kostny poprzez wstawienie płytki.

Dzisiaj, po ponad 3 latach intensywnej rehabilitacji i dzięki dużej sile woli potrafię chodzić, a nawet ku zdziwieniu lekarzy jeździć na rowerze. W dalszym jednak ciągu utrzymuje się prawostronny niedowład i bardzo uciążliwa dla mnie afazja mieszana - problemy z mową. Konieczna jest dalsza specjalistyczna rehabilitacja, zwłaszcza neuropsychologiczna i neurologopedyczna.

Wiem, że rehabilitacja po udarze mózgu to długotrwały, żmudny i kosztowny proces. Wierzę jednak, że uda mi się pokonać kolejne bariery, że  dzięki pomocy specjalistów od nowa nauczę się mówić, czytać i pisać. W tej chwili to moje największe marzenie i cel. Trudno jest w życiu, gdy nie można: brać udziału w rozmowach, wyrazić swoich potrzeb, idei, czytać książek, gazet. Niemożność sprawnego porozumiewania się z otoczeniem jest doświadczeniem niezwykle traumatycznym.Rodzi przeszkody choćby w relacjach z bliskimi, rodziną, przyjaciółmi.

POMÓŻCIE MI  W DĄŻENIU DO TEJ SPRAWNOŚCI

Przekazując 1% podatku lub darowiznę FUNDACJI AVALON z dopiskiem Grzyb, 5689 pomagają mi Państwo  w codziennym mierzeniu się z rzeczywistością jak również dają nadzieję na  fachowe leczenie afazji.

Za każdą pomoc już teraz bardzo serdecznie dziękuję. Sylwester Grzyb

BEZPŁATNY PROFESJONALNY PROGRAM PIT 2016!

Rozlicz lub skoryguj swój PIT w 3 prostych krokach:

1. Pobierz i zainstaluj lub uruchom program online

2. Wypełnij druki w prostym kreatorze

3. Rozlicz PIT przez Internet lub wydrukuj i wyślij pocztą.

opp1proc

Z GÓRY SERDECZNIE DZIĘKUJĘ :)

epitypobierz

epityuruchom