Grzelak Paulina

Paulinka urodziła się 09.03.2012r. w 42 tyg. ciąży. Otrzymała 10 pkt w skali Apgar. Kiedy miała 3 m-ce trafiłyśmy do Centrum Zdrowia Dziecka z podejrzeniem zakażenia cytomegalią. Zdiagnozowano u niej kilka wad wrodzonych oczu – blizny w centralnych częściach siatkówek, hipoplazja nerwu wzrokowego, duży zez zbieżny, wysoką nadwzroczność i oczopląs. Paulinka nie wodzi wzrokiem za przedmiotami i nie skupia wzroku na źródle światła.

W lipcu 2013 córeczka przeszła operację skorygowania zeza. Po roku wada częściowo powróciła. Oprócz wad wzroku w maju 2015 u córki rozpoznano SNP (somatotropinową niedoczynność przysadki mózgowej). Jej wzrost odpowiadał 19 miesięcznemu dziecku kiedy to córka miała 39 miesięcy. Paulinka w tym czasie samodzielnie nie chodzi i nie mówi. W grudniu 2015 u Paulinki rozpoznano groźną, nieuleczalną hypomielinizację. Rokowania co do dalszego rozwoju Paulinki pozostają wielką niewiadomą. Lekarze nie wiedzą czy ona zacznie samodzielnie chodzić, mówić i jakie będzie jej widzenie i czy w ogóle będzie. W lipcu 2016 córeczka rozpoczęła leczenie hormonem wzrostu, są efekty (Paulinka urosła 12 cm w 15 miesięcy) i wielka nadzieja na poprawę u niej ruchowej sprawności. Obecnie (luty 2018) córeczka ma bardzo opóźniony rozwój psychoruchowy, nie chodzi samodzielnie (tylko za rączkę), jej rozwój mowy odpowiada 1.5 rocznemu dziecku. Wiemy na pewno że Paulinka wymaga intensywnej, systematycznej i długotrwałej rehabilitacji wzrokowej i ruchowej aby się rozwijać oraz stałej opieki licznych lekarzy i specjalistów w szczególności neurologopedy, neurologa, okulisty, endokrynologa, psychologa oraz tyflopedagoga.

POMÓŻ PAULINCE ZOBACZYĆ ŚWIAT

Przekazując 1% podatku lub darowiznę Fundacji Avalon z dopiskiem Grzelak, 1602 wspomagasz walkę Paulinki o sprawność oraz jej codzienne funkcjonowanie.

Znajdź nas na Facebooku:

BEZPŁATNY PROFESJONALNY PROGRAM PIT!

Rozlicz lub skoryguj swój PIT w 3 prostych krokach:

1. Pobierz i zainstaluj lub uruchom program online

2. Wypełnij druki w prostym kreatorze

3. Rozlicz PIT przez Internet lub wydrukuj i wyślij pocztą.

opp1proc

Poniżej znajdziecie Państwo najnowszy program do rozliczeń PIT 2018. W rubryce dotyczącej przekazania 1% został wstawiony numer KRS Fundacji AVALON.

Jeśli chcecie Państwo wesprzeć moją osobę, proszę kliknąć w pole cel szczegółowy i wpisać moje nazwisko w polu wyszukiwania lub wybrać je z rozwijanej listy. W prawidłowo wypełnionej deklaracji, w polu "Cel szczegółowy" musi się znaleźć moje nazwisko i numer subkonta.

Z GÓRY SERDECZNIE DZIĘKUJĘ :)

Pobierz wersję dla systemu MS Windows:

opp standard 29678 pobierz 1

Pobierz wersję dla systemu MAC OS:

opp standard 29678 pobierz 1

Pobierz wersję dla systemu Linux:

opp standard 29678 uruchom 1

Program e-pity Copyright 2017-2018 e-file sp. z o.o. sp. k.   e pity po prostu