Grzelak Paulina

Nasza córeczka Paulinka urodziła się 9 marca 2012 r. w 42 tygodniu ciąży. Otrzymała 10 pkt w skali Apgar. Kiedy miała 3 m-ce trafiłyśmy do Centrum Zdrowia Dziecka z podejrzeniem zakażenia cytomegalią. Badania wykazały, że córka ma szereg wad wrodzonych oczu – blizny w centralnych częściach siatkówek, które powstały w wyniku stanu zapalnego w okresie życia płodowego, hipoplazja nerwu wzrokowego, duży zez zbieżny, wysoką nadwzroczność, oczopląs. Paulinka nie wodzi wzrokiem za przedmiotami i nie skupia wzroku na źródle światła. W lipcu 2013 córeczka przeszła operację skorygowania zeza. Po roku wada częściowo powróciła. Okuliści wciąż nie wiedzą, jak będzie widzieć w przyszłości i czy w ogóle będzie. Oprócz wad wzroku, Paulinka ma obniżone napięcie mięśniowe. W maju 2015 u córki rozpoznano SNP (somatotropinową niedoczynność przysadki mózgowej). Jej wzrost odpowiadał 19 miesięcznemu dziecku, wiek kostny – 2 latkowi, kiedy rzeczywisty wiek córeczki w tym czasie  był prawie 39 miesięcy. Czekamy na kolejne badania w grudniu 2015. To wszystko spowodowało, że obecnie (październik 2015) córka ma bardzo opóźniony rozwój psychoruchowy, nie chodzi, nie mówi. Wymaga ona intensywnej, systematycznej i długotrwałej rehabilitacji wzrokowej i ruchowej aby prawidłowo się rozwijać oraz stałej opieki licznych lekarzy w szczególności neurologa, okulisty, neurologopedia oraz tyflopedagoga.

POMÓŻ PAULINCE ZOBACZYĆ ŚWIAT

Przekazując 1% podaku lub darowiznę Fundacji Avalon z dopiskiem Grzelak, 1602 wspomagasz walkę Paulinki o sprawność. Nasza strona: www.dlapaulinki.pl

BEZPŁATNY PROFESJONALNY PROGRAM PIT 2016!

Rozlicz lub skoryguj swój PIT w 3 prostych krokach:

1. Pobierz i zainstaluj lub uruchom program online

2. Wypełnij druki w prostym kreatorze

3. Rozlicz PIT przez Internet lub wydrukuj i wyślij pocztą.

opp1proc

Z GÓRY SERDECZNIE DZIĘKUJĘ :)

epitypobierz

epityuruchom