Grzelak Paulina

Nasza córeczka Paulinka urodziła się 9 marca 2012 r. w 42 tygodniu ciąży. Otrzymała 10 pkt w skali Apgar. Kiedy miała 3 m-ce trafiłyśmy do Centrum Zdrowia Dziecka z podejrzeniem zakażenia cytomegalią. Zdiagnozowano u niej  kilka wad wrodzonych oczu – blizny w centralnych częściach siatkówek, hipoplazja nerwu wzrokowego, duży zez zbieżny, wysoką nadwzroczność i oczopląs. Paulinka nie wodzi wzrokiem za przedmiotami i nie skupia wzroku na źródle światła. W lipcu 2013 córeczka przeszła operację skorygowania zeza. Po roku wada częściowo powróciła. Oprócz wad wzroku, Paulinka ma bardzo obniżone napięcie mięśniowe. W maju 2015 u córki rozpoznano SNP (somatotropinową niedoczynność przysadki mózgowej). Jej wzrost odpowiadał 19 miesięcznemu dziecku, wiek kostny – 2 latkowi, kiedy rzeczywisty wiek córeczki w tym czasie  był prawie 39 miesięcy. W grudniu 2015 ostatecznie dowiedzieliśmy się dlaczego Paulinka tak wolno się rozwija, jeszcze nie chodzi i nie mówi. Diagnoza jest patowa gdyż rozpoznano groźną, nieuleczalną hypomielinizację. Rokowania co do dalszego rozwoju Paulinki pozostają wielką niewiadomą. Również okuliści nadal nie wiedzą, jak będzie widzieć Paulinka w przyszłości i czy w ogóle będzie. W lipcu 2016 córeczka rozpoczęła leczenie hormonem wzrostu, są efekty i nadzieja na poprawę ruchowej sprawności u Paulinki. Obecnie (grudzień 2016) córka ma bardzo opóźniony rozwój psychoruchowy, nie chodzi sama (tylko za rączki), nie mówi. Wymaga intensywnej, systematycznej i długotrwałej rehabilitacji wzrokowej i ruchowej aby prawidłowo się rozwijać oraz stałej opieki licznych lekarzy w szczególności neurologa, okulisty, endokrynologa, neurologopedy oraz tyflopedagoga.

POMÓŻ PAULINCE ZOBACZYĆ ŚWIAT

Przekazując 1% podatku lub darowiznę Fundacji Avalon z dopiskiem Grzelak, 1602 wspomagasz walkę Paulinki o sprawność. Znajdź nas na Facebooku: https://www.facebook.com/dlaPaulinki/

BEZPŁATNY PROFESJONALNY PROGRAM PIT!

Rozlicz lub skoryguj swój PIT w 3 prostych krokach:

1. Pobierz i zainstaluj lub uruchom program online

2. Wypełnij druki w prostym kreatorze

3. Rozlicz PIT przez Internet lub wydrukuj i wyślij pocztą.

opp1proc

Poniżej znajdziecie Państwo najnowszy program do rozliczeń PIT 2017. W rubryce dotyczącej przekazania 1% został wstawiony numer KRS Fundacji AVALON.

Jeśli chcecie Państwo wesprzeć moją osobę, proszę kliknąć w pole cel szczegółowy i wpisać moje nazwisko w polu wyszukiwania lub wybrać je z rozwijanej listy. W prawidłowo wypełnionej deklaracji, w polu "Cel szczegółowy" musi się znaleźć moje nazwisko i numer subkonta.

Z GÓRY SERDECZNIE DZIĘKUJĘ :)

epitypobierz

epityuruchom