Grad Paweł Maciej

Mam na imię Maciek, dla przyjaciół MaC. Zazwyczaj kiedy ktoś pyta mnie jak się czuję, odpowiadam że dobrze. Może to dlatego bo przyzwyczaiłem się, że bywają takie dni, w których nie mam siły wstać z łóżka. Od roku 2000 choruję na zapalenie jelita grubego, a w 2008 zdiagnozowano u mnie SM (stwardnienie rozsiane). Przez pierwsze 2 lata nie bardzo się tym przejmowałem i dalej próbowałem żyć tak jak dawniej, ciężko pracowałem, trenowałem i podróżowałem, bo najgorzej jest przyznać się przed samym sobą, że nie ma się już siły i trzeba zwolnić. Po kilkunastu pobytach w szpitalu, na lewym przedramieniu pojawił się napis „NIGDY NIE TRAĆ SIŁY”, bo chciałbym żeby każdy dzień był właśnie taki. Dziś mam 34 lata i mimo, że czasami po przebudzeniu czuję się jakbym właśnie przebiegł 2 mile, wrzucił do kotłowni tonę węgla i zrobił 7 fikołków w nieprzewidzianych kierunkach, a choroba jelit od 15 lat nie pozwala o sobie zapomnieć, to w miarę sił i możliwości trochę pracuję z domu, a w wolnym czasie robię wszystko co tylko przyjdzie mi do głowy - kręcę filmy, podróżuję, w listopadzie zapuszczam wąsy, gram na perkusji, jeżdżę quadem i robię pompki (rekord 101). Do tej pory byłem w ponad 20 krajach na 3 kontynentach, ale jest jeszcze dużo miejsc, w których mnie nie było…

Stwardnienie rozsiane (SM) jest przewlekłą chorobą neurologiczną diagnozowaną przeważnie między 20 a 40 rokiem życia. U każdego chorego na SM mogą pojawić się różne objawy: niedowłady, zaburzenia wzroku, nadmierne przemęczenie, przewlekłe bóle głowy, bezsenność, nieustanne szumy lub piszczenie w uszach, zaburzenia mowy i wiele innych. W większości krajów Unii Europejskiej około 40% chorych ma zapewnione leczenie. Pod względem dostępności do terapii Polska jest wciąż na jednym z ostatnich miejsc. Drogie leczenie finansowane jest przez NFZ tylko na krótki okres czasu. Nieleczone lub źle leczone SM prowadzi do niepełnosprawności i ograniczenia czynności życiowych, a długotrwała choroba jelit może powodować nowotwór – ja nie wybieram się żadną z tych dróg.

Przekazując 1% podatku lub darowiznę Fundacji AVALON z dopiskiem Grad, 1381 dajecie mi szansę na lepsze jutro, pomagacie mi być tu i teraz i nie obawiać się tego co nieznane.

Więcej informacji na mojej stronie: www.comaszwkieszeni.com

BEZPŁATNY PROFESJONALNY PROGRAM PIT!

Rozlicz lub skoryguj swój PIT w 3 prostych krokach:

1. Pobierz i zainstaluj lub uruchom program online

2. Wypełnij druki w prostym kreatorze

3. Rozlicz PIT przez Internet lub wydrukuj i wyślij pocztą.

opp1proc

Poniżej znajdziecie Państwo najnowszy program do rozliczeń PIT 2017. W rubryce dotyczącej przekazania 1% został wstawiony numer KRS Fundacji AVALON.

Jeśli chcecie Państwo wesprzeć moją osobę, proszę kliknąć w pole cel szczegółowy i wpisać moje nazwisko w polu wyszukiwania lub wybrać je z rozwijanej listy. W prawidłowo wypełnionej deklaracji, w polu "Cel szczegółowy" musi się znaleźć moje nazwisko i numer subkonta.

Z GÓRY SERDECZNIE DZIĘKUJĘ :)

epitypobierz

epityuruchom