Gerus Boris

Nazywam się Boris Gerus. Mam 35 lat, urodziłem się w Odessie, na Ukrainie, w rodzinie żydowskiej pochodzącej z Polski. Od 1991 żyłem w Izraelu. Od 2008 mieszkam w Polsce. Jestem muzykologiem, literatem, tłumaczem literatury polskiej, hebrajskiej, rosyjskiej i ukraińskiej, stale publikowanym w Izraelu. Współpracuję z wiodącymi wydawnictwami i czasopismami w Izraelu. Moje prace uważane są za wybitne dzieła warsztatu tłumaczeniowego ostatnich dekad. Byłem nauczycielem na UW i UJ, doradcą naukowym w dziedzinach literatury i historii. Obecnie jestem doktorantem na Uniwersytecie Tel Awiwu. W 2011 zostałem odznaczony Odznaką Honorową Bene Merito za wybitne osiągnięcia w dziedzinie kultury i wzmocnienie pozycji międzynarodowej RP. Jestem również laureatem Nagrody Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego.

Od 2010r. zmagam się ze śmiertelną chorobą, tzw. Zespołem Takayasu (genetyczna choroba naczyniowa). Przez ostanie 2 lata mój stan zdrowia stał się dramatyczny. W zeszłym roku przy okazji wizyty w Odessie objawy choroby zaostrzyły się. To spowodowało 9-miesięczny pobyt na intensywnej terapii. Trzykrotnie otarłem się o śmierć. Po 10 miesiącach koszmaru we wrześniu 2011, wróciłem do W-wy. Przez 2 lata nie wychodziłem z domu. Obecnie walcząc o życie, kontynuuję działalność intelektualną w zakresie, na jaki pozwala choroba. Niezbędne leczenie specjalistyczne, a także wydatki na utrzymanie, powodują wysokie koszty życia. Mimo wysiłków i walki z chorobą nie jestem w stanie utrzymać się samodzielnie.

POMÓŻ MI W WALCE Z CHOROBĄ

Zwracam się do Państwa z prośbą o udzielenie mi fundamentalnej pomocy. Przekazując 1% podatku lub darowiznę Fundacji AVALON z dopiskiem GERUS, 1531 ratujecie Państwo moje zdrowie i pomagacie mi kontynuować działalność intelektualną, tak cenną dla kultury żydowskiej i europejskiej.

Dziękuję za wszelką pomoc.

BEZPŁATNY PROFESJONALNY PROGRAM PIT 2016!

Rozlicz lub skoryguj swój PIT w 3 prostych krokach:

1. Pobierz i zainstaluj lub uruchom program online

2. Wypełnij druki w prostym kreatorze

3. Rozlicz PIT przez Internet lub wydrukuj i wyślij pocztą.

opp1proc

Z GÓRY SERDECZNIE DZIĘKUJĘ :)

epitypobierz

epityuruchom