Filipkowska Agnieszka

Nazywam się Agnieszka Filipkowska i mieszkam w Gliwicach. Od urodzenia choruję na rdzeniowy zanik mięśni – SMA I. Według rokowań dzieci z tym typem żyją przeważnie do kilkunastu lat. Obecnie mam 37 lat, z czego około 25 żyję na kredyt. Dzięki rehabilitacji 5 razy w tygodniu ja wciąż sama oddycham, jem, piszę, jednak nie wiem jak długo jeszcze będzie mi dane to robić samodzielnie... Skończyłam filologię germańską, jestem nauczycielem z powołania, tłumaczem, mam tytuł doktora nauk humanistycznych. Po trzech kuracjach komórkami macierzystymi (koszt jednej to 30 tyś. dolarów) byłam na tyle silna, by niedawno ukończyć doktorat. Od zawsze żyję aktywnie i wciąż walczę z chorobą. Nigdy nie byłam objęta nauczaniem indywidualnym, moją pasją jest zwiedzanie starych zamków, podróże i trening z moim psem. Niestety moja choroba postępuje ostatnimi laty szybko. Coraz ciężej samodzielnie mi siedzieć i oddychać. Jedyną szansą na spowolnienie objawów choroby do momentu sprzedaży leku na SMA (za ok. 3lata) jest intensywna, stała rehabilitacja oraz kosztowne leki wspomagające. Oprócz tego w najbliższym czasie muszę kupić nowy LEKKI wózek z napędem elektrycznym (32 tyś. zł) i niestety mnie ani mych rodziców już nie stać na ponoszenie takich kosztów.

POMÓŻ MI WALCZYĆ Z LOSEM!

Przekazując 1% podatku lub darowiznę Fundacji Avalon z dopiskiem Filipkowska, 728 pomagasz mi wciąż poznawać smaki życia.

Z góry Ci serdecznie dziękuję.

Więcej o mym dniu powszednim z SMA: www.agafilka.blox.pl oraz  na stronie www.pomozagnieszce.pl

BEZPŁATNY PROFESJONALNY PROGRAM PIT 2016!

Rozlicz lub skoryguj swój PIT w 3 prostych krokach:

1. Pobierz i zainstaluj lub uruchom program online

2. Wypełnij druki w prostym kreatorze

3. Rozlicz PIT przez Internet lub wydrukuj i wyślij pocztą.

opp1proc

Z GÓRY SERDECZNIE DZIĘKUJĘ :)

epitypobierz

epityuruchom