Marta Czarnecka

„Życie nie tylko po to jest, by brać. Życie nie po to, by bezczynnie trwać, i aby żyć siebie samego trzeba dać” ( cyt. z piosenki S. Sojki). Jestem Marta, mam 27 lat i znaczny stopień niepełnosprawności. Kiedyś wydawało mi się, że z niedowładem czterokończynowym (Dziecięce Porażenie Mózgowe) nie mam nawet co marzyć o nauce.  Jednak dzięki mojej pracy, ukończyłam szkołę średnią z wyróżnieniem (drugie świadectwo w szkole). Zdałam rozszerzoną maturę z angielskiego i dostałam się na studia. W 2014r. ukończyłam studia magisterskie na Uniwersytecie Warszawskim na kierunku Pedagogika wczesnoszkolna i wczesne nauczanie języka angielskiego. W życiu codziennym funkcjonuję dzięki pomocy innych. Na ulicę, na spacer, do teatru, czy gdziekolwiek indziej, mój wózek musi pchać również osoba druga. Niestety mam także głęboki stopień niedowidzenia spowodowany porażeniem gałek ocznych. Pomimo takich barier, jest mnie „wszędzie pełno”. Walczę o swoje lepsze jutro, ale nie zapominam również o innych ludziach, stojących z „boku”, wycofanych. Dlatego też jestem wolontariuszką Fundacji Pomóż Innym. Adam Mickiewicz w swoim wierszu „Romantyczność” przedstawił swój (i mój) światopogląd: „Miej serce i patrzaj w serce!” Chciałabym to wyraźnie zaznaczyć, że bardzo ważna jest dla mnie również miłość. To miłość zmienia rzeczywistość, wpływa na bieg ludzkich losów, przekształca świat. Od roku jestem mężatką. Kocham i jestem kochana. Mój maż jest również osobą niepełnosprawną. Razem jednak jest nam lepiej i wieczory w domu są radośniejsze. Uważam, że zawarte w „Romantyczności’ przesłanie jest aktualne i we współczesnym świecie. Lubię ludzi i wydaje mi się, że mam dar zdobywania ich zaufania, ponieważ umiem ich słuchać i często znajduję drogę do rozwiązania problemu, który był dla kogoś nie do pokonania. Rozumiem i ludzi bardziej niepełnosprawnych od siebie, jak i również tych sprawnych fizycznie, ale okaleczonych psychicznie, nieszczęśliwych i samotnych. Pomimo swojej niepełnosprawności pomagam im, wspieram, służę radą i otaczam miłością. Bardzo dużo czasu zajmuje mi nauka. Uczęszczam na różne kursy i na studia podyplomowe. Moją miłością jest też teatr. Bywam na różnych spektaklach w teatrach warszawskich. W Teatrze 6 piętro, czy Polonia jestem bardzo często na prapremierze. Jednak moją i mojego męża największą pasją, a zarazem wyzwaniem są podróże. Zwiedzamy kraj i czasami wyjeżdżamy za granicę. Wsparcie Państwa poprzez przekazanie 1% lub darowizny na moje subkonto w Fundacji AVALON pomoże mi w zakupie specjalistycznego sprzętu, opłacaniu turnusów rehabilitacyjnych, czy też innych wyjazdów. Wierzę, że dzięki Państwa pomocy uzbieram środki na naukę języka niemieckiego i bardzo konieczną adaptację mieszkania. Z góry dziękuję za chwilę zadumy nad tym co napisałam i chociaż najmniejszą wpłatę na moją rzecz.

POMÓŻ MI BYĆ SPRAWNIEJSZYM!

Zwracam się do Państwa z prośbą o przekazanie 1% podatku lub darowizny na moje subkonto w Fundacji Avalon z dopiskiem Czarnecka, 4912. W ten sposób pomożecie mi Państwo w leczeniu mojej choroby.

Dziękuję za każdą wpłatę.

BEZPŁATNY PROFESJONALNY PROGRAM PIT 2016!

Rozlicz lub skoryguj swój PIT w 3 prostych krokach:

1. Pobierz i zainstaluj lub uruchom program online

2. Wypełnij druki w prostym kreatorze

3. Rozlicz PIT przez Internet lub wydrukuj i wyślij pocztą.

opp1proc

Z GÓRY SERDECZNIE DZIĘKUJĘ :)

epitypobierz

epityuruchom