Ciembka Aleksandra

Oleńka ma dopiero 4 latka, jest naszym trzecim dzieckiem. Jej bracia (Damian, 10 lat i Kamil, 8 lat) są zdrowi, zaś Oleńka urodziła się z zaburzeniami neurologicznymi, małogłowiem, ze zwichniętymi stawami kolanowymi (kolana tyłem do przodu) i stopami końsko-szpotawymi. Brak odruchu ssania uniemożliwiał prawidłowe żywienie córeczki. Sonda stała się obowiązkowym atrybutem żywieniowym. Dodatkowe badania genetyczne ujawniły wrodzoną dystrofię mięśniową (genetyczna i nieuleczalna choroba tkanki mięśniowej, polegająca na stopniowym zaniku mięśni szkieletowych, upośledza mięsień serca i układ oddechowy). Po wielu bolesnych zabiegach stan nóżek poprawił się, ale przeprosty w kolanach nadal uniemożliwiają Oli raczkowanie. Możliwa jest pionizacja w aparatach ortopedycznych, ale chodzenie nadal zostaje w sferze marzeń. Nie poddajemy się. W walce z tymi chorobami konieczna jest codzienna rehabilitacja i mobilizacja psychoruchowa, konsultacje genetyczne, neurologiczne, ortopedyczne oraz sprzęt rehabilitacyjny i pomocniczy. Determinacja naszej córki daje naszej rodzinie siłę do walki. Chcemy, aby mogła żyć i śmiać się jak najdłużej. Prosimy wszystkich ludzi dobrego serca o wsparcie i pomoc.

POMÓŻ OLEŃCE W WALCE Z CHOROBĄ

Przekazując 1% podatku lub darowiznę Fundacji AVALON z dopiskiem Ciembka, 1968 pomagacie Państwo Oleńce w jej codziennych zmaganiach.

Z góry serdecznie dziękujemy.

Oleńka z rodziną

BEZPŁATNY PROFESJONALNY PROGRAM PIT 2016!

Rozlicz lub skoryguj swój PIT w 3 prostych krokach:

1. Pobierz i zainstaluj lub uruchom program online

2. Wypełnij druki w prostym kreatorze

3. Rozlicz PIT przez Internet lub wydrukuj i wyślij pocztą.

opp1proc

Z GÓRY SERDECZNIE DZIĘKUJĘ :)

epitypobierz

epityuruchom