Baliński Daniel

Danielek urodził się w 2012 r. Już w ciąży dowiedzieliśmy się, że jest bardzo chory. Diagnoza: przepuklina  oponowo-rdzeniowa, wodogłowie, obustronne zwichnięcie stawów biodrowych, porażenie wiotkie kończyn dolnych, stopy końsko-szpotawe, pęcherz neurogenny, porażenie odbytu i wada serca. Przeszedł operacje w 1. i 3. dobie życia – plastyka przepukliny oraz wszczepienie zastawki komorowo-otrzewnowej. Od urodzenia Danielek musi być cewnikowany i codziennie przyjmować leki. Rok 2015 był dla niego ciężki z powodu dwóch operacji: odkotwiczenie rdzenia kręgowego oraz wymiana układu zastawkowego, który odprowadza nadmiar płynu mózgowo rdzeniowego do otrzewnej. Operacja odkotwiczenia rdzenia pozwoliła nam na odłożenie zabiegu zwichniętego stawu biodrowego. Nastąpiła poprawa stawów biodrowych oraz pęcherza. Powoli odstawiamy leki, które Danielek przyjmował od urodzenia. Rehabilitacja przynosi efekty i w tym roku Danielek zaczął poruszać się samodzielnie wspomagany aparatem i balkonikiem. Uczęszcza do przedszkola gdzie dodatkowo ma zapewnioną rehabilitację  i zajęcia wspomagające jego rozwój. Dwa razy w tygodniu jeździmy do Warszawy na rehabilitację. Ma tam zajęcia ruchowe indywidualne i grupowe, wyciągi pomagające w likwidacji skoliozy i przykurczy, zabiegi fizykoterapeutyczne, zajęcia z logopedą i pedagogiem.  Danielek jest bardzo pogodnym dzieckiem rozwijającym się umysłowo ponad wiek. Leczenie, prywatna rehabilitacja, dojazdy do specjalistów i na rehabilitacje oraz sprzęt ortopedyczny są bardzo kosztowne. W tym roku z zebranych środków zapewniliśmy mu rehabilitacje w Warszawie  i dodatkowo prywatnie zajęcia z fizjoterapeutą. Wykonaliśmy ortezy stawu skokowego oraz jak co roku wymieniamy aparat do nauki chodzenia i pionizacji. Środki zbierane na 1% przeznaczamy na dojazdy do Warszawy na rehabilitacje, dodatkową rehabilitację w Radomiu, sprzęt ortopedyczny, buty do ortez, wizyty kontrolne  u specjalistów, cewniki, leki,  środki higieniczne. Wydatki te znacząco obciążyły nasz budżet domowy dlatego Prosimy Państwa o pomoc i dziękujemy za dotychczasowe wsparcie.

Przekazując 1% podatku lub darowiznę Fundacji Avalon z dopiskiem Baliński, 1484 pomagacie Państwo Danielkowi w walce o szczęśliwe życie.

BEZPŁATNY PROFESJONALNY PROGRAM PIT 2016!

Rozlicz lub skoryguj swój PIT w 3 prostych krokach:

1. Pobierz i zainstaluj lub uruchom program online

2. Wypełnij druki w prostym kreatorze

3. Rozlicz PIT przez Internet lub wydrukuj i wyślij pocztą.

opp1proc

Z GÓRY SERDECZNIE DZIĘKUJĘ :)

epitypobierz

epityuruchom