• W czasie wizyty w gabinecie rehabilitacyjnym bardzo często spotykamy się z pojęciem „powięź”. Czym jest ta tajemnicza tkanka? Powięź to Czytaj więcej...
  • Floating, terapia REST - Terapia Ograniczonej Stymulacji Środowiskowej, floatacja, deprywacja sensoryczna, czy też terapia unoszenia na wodzie... Czytaj więcej...
  • Ok, to trochę prowokacyjne pytanie, ale jak się nad tym poważniej zastanowić... Widzieliście kiedyś reklamę nowoczesnego samochodu albo drogich perfum Czytaj więcej...
Terapia zaburzeń struktur dna miednicy

Do struktur dna miednicy można zaliczyć:

- mięśnie przepony miednicy: m.dźwigacz odbytu, m. guziczny, m. zwieracz odbytu zewnętrzny, m. zwieracz odbytu wewnętrzny

- mięśnie przepony moczowo-płciowej: m. zwieracz cewki moczowej, m. zwieracz wewnętrzny cewki moczowej, m. poprzeczny krocza głęboki, m .poprzeczny krocza powierzchowny, m. opuszkowo-gąbczasty, m. kulszowo-jamisty

- mięsień gruszkowaty

- więzadła stawu krzyżowo-biodrowego, w tym najważniejsze w. krzyżowo-guzowe, w. krzyżowo-biodrowe, w. krzyżowo-kolcowe

- struktury połączenia kości krzyżowej z kością guziczną.

Każda z wyżej wymienionych struktur, zarówno te należące bezpośrednio do struktur miednicy mniejszej, jak i te będące z nimi w bezpośrednim związku, może ulegać dysfunkcjom, która polega na czynnościowej zmianie stanu tkanek (CZST).

Do głównych zaburzeń czynności struktur dna miednicy należą:

- przyczyny psychogenne (oparte o odruch bezwarunkowy, warunkowy, postawy ciała niskiej samooceny, typy zawieszeń emocji w ciele, wzorce kulturowe, urazy psychiczne)

- przyczyny antygrawitacyjne (przeciążenia statyczne)

- nierównowaga statyczna miednicy

- porody

- brak świadomości znaczenia struktur miednicy mniejszej

- urazy

Dysfunkcje te mogą dawać różne, często mylące objawy. Do najczęstszych objawów wynikających z CZST należą m.in.:

- czynnościowe zmiany w. krzyżowo-guzowego (dolegliwości okolicy krocza i zewnętrznych narządów płciowych, zaburzenia seksualne, bóle okolicy lędźwiowo-krzyżowej, bóle tylnej części kończyn, ból pięty i in.)

- CZST mięśnia gruszkowatego (np. objawy przypominające rwę kulszową)

- zaburzenia w okolicy kości ogonowej (np. kokcygodynia –samoistny ból kości guzicznej)

- CZST miedniczej części kości krzyżowej (może prowokować szereg dolegliwości bólowych okolicy lędźwiowo krzyżowej)

- wysiłkowe nietrzymanie moczu

- zaburzenia wypróżniania

Terapia struktur dna miednicy polega na ich mobilizacji per rectum („przez odbytnicę”). Pierwszą wykonywaną czynnością jest badanie palcem zabiegowym struktur dna miednicy w poszukiwaniu zmian czynnościowych. Terapeuta poszukuje pól punktów spustowych i pól punktów maksymalnie bolesnych w celu odnalezienia dostępu do aferencji (czyli dostępu do miejsca, przez które można wpłynąć na dany objaw), a co się z tym wiąże, do wygaszenia objawów. Robi się to najczęściej poprzez mobilizacje uciskowe i prowokowanie, tak aby odnaleźć objawy znane pacjentowi i móc efektywnie z nimi pracować.

Kolejnym elementem terapii struktur dna miednicy jest poprawa sprawności mięśni przepony miednicy i przepony moczowo-płciowej, poprzez zbadanie możliwości rozluźnienia dowolnego skurczu, a także ich koordynacji.

Główne wskazania do zabiegu mobilizacji per rectum:

- ból kości ogonowej (kokcygodynia)

- wrażliwość uciskowa koniuszka kości ogonowej

- bóle lędźwiowe, lędźwiowo-krzyżowe, krzyżowe

- rwa kulszowa gruszkowata

- dolegliwości bólowe, których przyczyną jest CZST więzadeł

- wzorce reagowania na stres

- niesprawność struktur dna miednicy

Główne przeciwskazania do terapii per rectum:

- czynne żylaki wewnętrzne i zewnętrzne

- krwawienie z odbytu

- choroby strukturalne i organiczne końca układu pokarmowego

- świeże złamania w okolicy guzicznej

- niewyrażenie zgody pacjenta

Terapia per rectum ma wiele zalet, między innymi bezpośredni dostęp do struktur niedostępnych innym badaniom palpacyjnym (badanie dotykiem). Przez to, że powyższe struktury nie są dostępne z zewnątrz, niejednokrotnie są pomijane w terapii, a ich znaczenie w procesie zdrowienia jest bagatelizowane. Kolejną trudnością, która wpływa na omijanie tego obszaru jest czynnik kulturowy i trudność z jego przezwyciężeniem.

Opracował Paweł Ruszczuk (fizjoterapeuta) na podstawie „Terapiii Manualnej Holistycznej”, Tom I, Andrzej Rakowski, Poznań 2011

Zdjęcie główne pochodzi z tej strony.

Pomóż nam pomagać!