• Miażdżyca, jako zmiana patologiczna, rozpoznawana jest w nauce od przeszło 100 lat. Dopiero ostatnie parędziesiąt lat (20-30) umożliwiło zebranie wszystkich Czytaj więcej...
  • Kości, mięśnie, ścięgna i więzadła kojarzysz z lekcji biologii. I wydaje się, że znasz dobrze swoją budowę ciała. Aż tu Czytaj więcej...
  • Mam trzydzieści lat. Większość ludzi z mojego najbliższego otoczenia, ma już dzieci, niedługo będzie je mieć, albo planuje je mieć. Czytaj więcej...
Program wstępnej oceny urządzenia Biofeedback (system SITA)

Program wstępnej oceny urządzenia Biofeedback (system SITA) do wykorzystania w rehabilitacji osób z zaburzeniami neurologicznymi ze szczególnym uwzględnieniem dysfunkcji motoryki dużej.

Według stanu opisowego urządzenie SITA jest oparte na następującej zasadzie: „Urządzenie SITA przetwarza oddech człowieka na bodźce świetlne i dźwiękowe. Człowiek odbierając te bodźce, tj. widząc przez zamknięte powieki czerwone światło diod świecących się i gasnących w rytm oddechu oraz słysząc pulsujący w tym rytmie tzw. dźwięk bio, podświadomie reguluje i wyrównuje częstotliwość i głębokość własnego oddechu. Następuje sprzężenie zwrotne między oddechem, a wrażeniami wzrokowymi i słuchowymi, czyli tzw. biofeedback. Sprzyja to wchodzeniu w stan relaksu, w którym półkule mózgowe lepiej współpracują ze sobą, niż w stanie aktywności i wielokrotnie wzrasta zdolność mózgu do percepcji i zapamiętywania informacji.”

ZAŁOŻENIA :
Pacjenci neurologiczni, w  tym szczególnie pacjenci z mózgowym porażeniem dziecięcym, posiadają dysfunkcje prawidłowej pracy półkul mózgowych z jednoczesnym zaburzeniem systemu oddechowego. Efektem niepożądanym jest spastyka ciała, która utrudnia lub uniemożliwia wykonanie określonych ruchów lub wzorców ruchowych. Wiadomym jest, iż napięcie spastyczne zanika w stanie snu czyli w stanie odprężenia pacjenta. Transponując dane zjawisko do poziomu rehabilitacji w dużym uproszczeniu otrzymujemy stan głębokiej relaksacji, w którym :
- następuje synchronizacja fal mózgowych,
- powstają dodatkowe połączenia dyferentne w korze mózgowej,
- uzyskujemy stabilizację oddechu,
- następuje spadek spastyki ciała pacjenta.

Powyższe założenia pozwalają zakładać, że wykorzystanie urządzenia SITA w procesie rehabilitacyjnym pozwoli w sposób wydajny usprawnić ten proces.

Uwzględniając założenia postanowiono dokonać wstępnych badań pilotażowych, które przy zastosowaniu urządzenia SITA i wprowadzeniu urządzenia do procesu rehabilitacyjnego potwierdziłoby lub stanowiłoby podstawę do zaniechania takiego wprowadzenia w procesie rehabilitacji osób z zaburzeniami neurologicznymi. Badania były prowadzone w terminie od marca do kwietnia 2011 r.  na losowo wybranych pacjentach.

Zestawienie całkowite:
1. Z przeprowadzonych badań wynika w sposób jednoznaczny, iż oddziaływanie urządzenia SITA w subiektywnej ocenie indywidualnej zarówno pacjentów, jak i terapeutów nie posiada negatywnego oddziaływania terapeutycznego.
2. W badaniach zauważa się że większość pacjentów (80% odpowiedzi), jak i terapeutów (92% odpowiedzi) zauważa istotne zmiany w trakcie wykonywania ćwiczeń oraz oceny kontroli spastyki.
3. Ocena programu ćwiczeń z zastosowaniem urządzenia jest oceniana pozytywnie przez 88% pacjentów i terapeutów.
4. Zestawienie ogólne wskazuje że 86,6 % pacjentów jak i terapeutów zauważa pozytywne zmiany w trakcie prowadzonych zajęć.
5. Wstępna ocena w zakresie zastosowania  urządzenia pozwoliła wypracować odpowiednią metodykę prowadzonych zajęć, dzięki której ustalono prawdopodobny mechanizm osiąganych wyników.
a) wprowadzenie urządzenia w trakcie ćwiczeń powoduje większą kontrolę oddechu u pacjenta, co w sposób istotny zmniejsza oddziaływanie spastyczne.
b) urządzenie w sposób istotny zaburza percepcję wzrokową pozostawiając pacjentowi jedynie czucie kinestetyczne oddziaływujące posturalnie na pacjenta.
c) Usunięcie urządzenia pozwala ponownie pacjentowi na percepcję wzrokową, jednak kontrola oddechu jak i zwiększone czucie kinestetyczne zostają utrwalone. W związku z tym wszelkie działania terapeutyczne dają korzystniejsze efekty.
6. W związku z tym, że w badaniach pilotażowych zastosowano dobór losowy bez grup porównawczych oraz jedynie subiektywne odczucia pacjentów jak i terapeutów konieczne wydaje się przeprowadzenie szczegółowych badań
z zastosowaniem odpowiednich narzędzi badawczych.
Jednak już dotychczas przeprowadzone badania pozwalają na wstępną pozytywną ocenę zastosowania urządzenia SITA w trakcie terapii pacjentów neurologicznych.

Opracował: mgr Maciej Abakumow
Skrót badań udostępniono dla Fundacji Avalon
Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone.
Activ-Reh Sp. z o.o.

opp fundacja 750200 uruchom 1

Pomóż nam pomagać!

KRS:

Numer konta do darowizn dla Podopiecznych:

BGŻ BNP Paribas

Donations in other currencies (Euro, USD and more) >>