Nasz serwis używa cookies. Szczegóły w Polityce prywatności. Możesz sam skonfigurować cookies w Twojej przeglądarce. Brak zmiany ustawień oznacza akceptację naszej polityki
  • Pewnie część z Was wie o tym, że specjalnie dla rodziców i bliskich naszych pacjentów zorganizowaliśmy serię spotkań z psychologiem Czytaj więcej...
  • Wybrałem się kiedyś z kumplem na set dj-ski – znałem tą muzykę z płyt. Robiła na mnie wrażenie. To było coś Czytaj więcej...
  • Avalon EXTREME, projekt promujący sporty ekstremalne osób z niepełnosprawnością, poszukuje osoby na stanowisko Specjalista/-ka ds. Fundraisingu i Sponsoringu Czytaj więcej...
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dieta i rehabilitacja. Odcinek 5. O co chodzi z tą miażdżycą?

Miażdżyca, jako zmiana patologiczna, rozpoznawana jest w nauce od przeszło 100 lat. Dopiero ostatnie parędziesiąt lat (20-30) umożliwiło zebranie wszystkich informacji i wywnioskowanie tego co przedstawię. Choć i to pewnie nie koniec odkryć. Jeśli chodzi o końcowe stadia choroby – szczególnie.

Początek zatem całego procesu jest dość niewinny i normalny. Zapewne występuje nagminnie u każdej osoby, włącznie ze mną. Jest to uszkodzenie śródbłonka naczynia krwionośnego, najczęściej w miejscu rozgałęzień poszczególnych „gałęzi”. Zazwyczaj to uszkodzenie jest szybko „doprowadzane do porządku” i sprawa się kończy.

Co może wywołać to uszkodzenie? Właściwie jedno – rodniki. Mogą być dwojakiego rodzaju – pochodzić od tlenu lub tłuszczu Rodniki tlenowe należą do reaktywnych form tlenowych (ROS) i są efektem normalnego, zwykłego dla komórek metabolizmu tlenowego. One zazwyczaj są obecne w małych ilościach i są „unieszkodliwiane” przez różnego rodzaju przeciwutleniacze – z organizmu i z diety.

Gorzej jest w przypadku tych tłuszczowych rodników. Mogą one powstawać w organizmie, gdy cząsteczka tłuszczu „dotknie” rodnika tlenowego. Mogą też pochodzić z pokarmu. Źródłem jest wtedy obróbka termiczna, przede wszystkim smażenie i pieczenie. Dobrym wyznacznikiem ich ilości jest czas (np. pieczenia) i zbrązowienie (np. skórki, panierki …).

Kwestią kolejną i zasadniczą jest używanie olejów do smażenia / pieczenia. Olejów nie wolno do tego używać! Tłumaczyłem to na pierwszej prezentacji z cyklu. Oleje zawierają tłuszcze wielonienasycone, kojarzone, nieprawidłowo zresztą, z olejami roślinnymi (obecne są też w tych zwierzęcych). Tłuszcze te są niezwykle, bo paręset razy bardziej, podatne na utlenianie, niż nasycone (te typowe dla zwierzęcych).

                Wniosek nr jeden – nie smażyć.

Praktycznie jedynym tłuszczem, na którym wolno smażyć, z uwagi na jego skład, jest olej kokosowy (prawie cały to tłuszcz nasycony, stąd jest taki niezwykle twardy i trwały). Jeżeli akurat nie masz go pod ręką użyj masła klarowanego. A najlepiej smaż tylko w sytuacjach kryzysowych…

Negatywne znaczenie smażenia pogłębia fakt, że jedząc cokolwiek smażonego (nie ważne czy to mięso, czy warzywa) dostarczamy do organizmu prawdziwą „bombę”. Ta „bomba” to gigantyczna ilość wolnych rodników tłuszczowych.

Z taką sytuacją organizm po prostu sobie nie radzi i powstają nowe uszkodzenia. Uszkodzeń staje się za dużo, by jakiekolwiek mechanizmy naturalne sobie z tym poradziły. Powstaje patologia, złóg miażdżycowy narasta. Wszyscy wiemy na czym się kończy – na jakimś zatorze. Jeśli zator dotyczy tętnic wieńcowych odżywiających mięsień sercowy – mamy zawał.

Nie będę tu już rozpisywał się więcej, będę o tym mówić na wkładzie w piątek 18 sierpnia o 16:15 w Avalonie, a jak nie będziesz, zapraszam na stronę https://natufra.wordpress.com/ lub pisz pod adres natufra@outlok.com. Najważniejsze jest jednak jedno, by nie smażyć i dostarczać mnóstwo przeciwutleniaczy. To podstawa.

Krystian Frahn, biotechnolog i naturopata.

 Zdjęcia: https://www.flickr.com/ 

Odsłony: 465
Ulotkę wygenerowano: 29
Ulotkę wysłano mailem: 0

opp fundacja 750200 uruchom 1

Pomóż nam pomagać!

KRS:

0000270809

Numer konta do darowizn dla Podopiecznych:

62 1600 1286 0003 0031 8642 6001

BGŻ BNP Paribas

Dane dla przelewów walutowych i zagranicznych >>
Donations in other currencies (Euro, USD and more) >>

opineo avalon 2017