• Osoba z niepełnosprawnością może być samodzielna i aktywna w każdej sferze swojego życia! Jeżeli też tak uważasz i chcesz stać Czytaj więcej...
  • Poszukujemy trzech osób na stanowiska: KONTAKT, ULOTKI i WNIOSKI. Czekamy na Twoje zgłoszenie :) Czytaj więcej...
  • Jesteś osobą z niepełnosprawnością? Chcesz pracować w Urzędzie m.st. Warszawy? Zachęcamy do zapoznania się z projektem realizowanym przez Stowarzyszenie „Niepełnosprawni dla Czytaj więcej...
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

W Gliwicach młodzi inżynierowie stworzyli pierwszy, darmowy program wspomagający terapię logopedyczną dla osób z afazją. Każdy może skorzystać z aplikacji, dostęp do niej jest bezpłatny, wystarczy mieć połączenie z Internetem. Zamysłem twórców było stworzenie platformy, dzięki której osoby dotknięte afazją będą mogły ćwiczyć w warunkach domowych. To wszystko po to, by uzupełnić i rozszerzyć rehabilitację prowadzoną przez logopedów.

Aplikacja Afast działa od marca 2017 roku pod adresem http://www.afast.pl. Jest to multimedialne narzędzie rehabilitacyjne przygotowane przez specjalistów, umożliwiające samodzielną pracę osoby z afazją jak również prowadzenie zajęć we współpracy z opiekunem lub logopedą. Afast dedykowany jest dla osób ze wszystkimi rodzajami afazji- ruchową, czuciową i mieszaną. Afazja ruchowa (motoryczna) sprawia, że osoba rozumie kierowany do niej komunikat, ale ma problemy z wypowiadaniem się. W przypadku afazji czuciowej (sensorycznej) osoba nie rozumie kierowanych do niej komunikatów. Natomiast afazja mieszana jest kombinacją tych dwóch pozostałych. Część komunikatów jest zrozumiała, a część nie. Afazja to schorzenie z którym zmaga się 45 tys. Polaków (wg badań dr Szalińskiej- Otorowskiej). Aż u 78% osób po udarze mózgu dochodzi do zaburzenia porozumiewania językowego oraz częściowej utraty mowy. Afast przeznaczony jest dla osób z afazją w stopniu lekkim lub średnim. Może być wykorzystywany także w terapii osób z innymi schorzeniami neurologicznymi (np. choroba Alzheimera, ch. Parkinsona).

Program zawiera ponad 30 grup ćwiczeń. Zadania są logicznie rozplanowane i pogrupowane na kategorie. Aplikacja składa się z zestawów ćwiczeń dotyczących rozumienia wypowiedzi i ich kontekstu, budowy zdań, określania czynności. Polecenia polegają na dopasowywaniu, łączeniu oraz kojarzeniu dźwięków i obrazów.

Wydaje się, że Afast to aplikacja idealna do uzupełnienia rehabilitacji logopedycznej. Im częściej stymulowany jest układ nerwowy, tym większa szansa na poprawę jego stanu po przebyciu np. udaru mózgu. Dzięki aplikacji pacjent w domu może sam utrwalić materiał przerobiony na zajęciach z logopedą i samodzielnie dokonywać postępów w swojej rehabilitacji. Na pewno warto spróbować!

Zalety aplikacji Afast:

• Całkowicie bezpłatna.
  • Jedyny wymóg: posiadanie komputera, tabletu czy telefonu z dostępem do Internetu oraz głośników.
  • Rehabilitacja oddziałuje na wielu płaszczyznach (wzrok, słuch, mowa)- jest polisensoryczna.
  • Obsługa aplikacji bardzo intuicyjna, jasne polecenia.
  • System zawiera ponad 30 grup ćwiczeń.
  • Aplikacja opiera się na nauce, rozumieniu i zapamiętywaniu z wykorzystaniem głosu, obrazu oraz dźwięku.
  • Wg badań terapia wspomagana narzędziami multimedialnymi podnosi tempo i skuteczność opanowania materiału o 60% w porównaniu do tradycyjnych metod.

Źródła:

1. https://www.nowiny.gliwice.pl/afast-pierwsza-w-polsce-bezplatna-aplikacja-do-rehabilitacji-osob-z-afazja-jest-z-gliwic
  2. http://technopark.gliwice.pl/ruszyla-pierwsza-w-polsce-bezplatna-aplikacja-wspomagajaca-rehabilitacje-afatykow-afast/
  3. http://antyweb.pl/afast-aplikacja-dla-chorych-na-afazje/

Autor: Martyna Czarnecka

Nie jestem w teatrze częstym gościem, więc słowo „recenzja” trzeba wziąć w gruby cudzysłów. Z Grześkiem – reżyserem spektaklu znamy się jeszcze ze studiów (kulturoznawstwo), między zajęciami częściej gadaliśmy o muzyce, o teatrze chyba wcale, ale kilka razy wspominał, że będzie próbował swoich sił na reżyserii. Jakiś czas temu rozmawialiśmy o jego pomyśle na spektakl warsztatowy. Punktem wyjścia miał być obcy. W domyśle tematem projektu, mógłby być ktoś nietutejszy, uchodźca, ktoś reprezentujący mniejszości narodowe. Grzesiek podszedł szerzej do tematu – powiedział mi, że chce zrobić spektakl o intymności osób z niepełnosprawnością. Byłem jak najbardziej za – możliwe, że część z Was wie, że poruszałem ten aspekt w swoich artykułach. Byłem ciekawy jak chodziak podejdzie do tej kwestii, jak przełoży na język teatru coś o czym wstydzimy się mówić.

Aktorzy nie mieli tego problemu, przede wszystkim dlatego, że w ciągu całego spektaklu, nie wymówili żadnego słowa. Czasami się śmiali, głośno oddychali, ale nic nie mówili, ich głównym środkiem kontaktu z publicznością było spojrzenie i ciało.  Zaczęło się od tego, że każdy z trójki aktorów (dwie kobiety i mężczyzna) siedział, spokojnie, trochę tak jak pacjenci, czekający na wskazówki rehabilitanta. W pewnym momencie, jedna z aktorek wstała, wzięła pod ręce dziewczynę, siedzącą obok niej i przeniosła ją, trochę tak jak się przenosi niesforne dziecko – potem podobnie postąpiła z jedynym w obsadzie facetem. W zasadzie cały spektakl opierał się na ciągłej zmianie – zmianie ról, zmianie pozycji, zmianie, nastroju, albo muzyki.

Choreografia, czasem była zmysłowa, lekko dwuznaczna, mogła się kojarzyć z tym co może dziać się za zamkniętymi drzwiami sypialni. Ale Dotykalni (skojarzenie z filmem „Nietykalni” jest nieprzypadkowe), wcale nie chcieli się chować  przed publicznością. Chcieli pokazać że tak jak każdym, czasami, kieruje nimi, libido, a czasami potrzeba intymności, która nigdzie się nie śpieszy.

To na co najbardziej zwróciłem uwagę to właśnie kontakt aktorów z publicznością -  subtelny i inwazyjny jednocześnie. Najbardziej krępujące były ich spojrzenia, bywało, że wpatrywali się we mnie tak długo, że miałem ochotę wyjść z sali.

Pewnie część z Was to kojarzy – idziecie przez miasto z partnerem/partnerką i czujecie na sobie wzrok przechodniów. Grzesiek – z premedytacją lub bez – dotknął kwestii przekraczania granic prywatności osób z niepełnosprawnością.

Większość z nas doświadczyła w swoim życiu bólu zlokalizowanego w obrębie przynajmniej jednego z pięciu odcinków kręgosłupa. Przyczyn tego bólu może być wiele choć najczęściej jego źródeł doszukujemy się w strukturach samego kręgosłupa.

Dlaczego pracownik zatrudniony na etat, a nie wolontariusz?

Myśląc o osobach zaangażowanych w działanie Organizacji Pożytku Publicznego wyobrażamy sobie, że są to wolontariusze kierujący się wyłącznie potrzebą pomagania.

Sorry, ale zacznę nudno… a więc wstałem z łóżka i nasunąłem na siebie ciuchy przygotowane poprzedniego wieczora. Przechodząc z pokoju do toalety zauważyłem, że pada śnieg. Możliwe, że u chodziaków w takim momencie uruchamia się prosty łańcuch skojarzeniowy - święta, choinka, prezenty, sanki, z gorszych rzeczy – korki...

opp fundacja 750200 uruchom 1

Pomóż nam pomagać!

KRS:

Numer konta do darowizn dla Podopiecznych:

BGŻ BNP Paribas

Donations in other currencies (Euro, USD and more) >>